logo stichting knip

MEER INFORMATIE?

info@stichtingknip.nl

Hoe moet ik met mijn geld omgaan?

Voor de 23-jarige Linda Berends uit Emmen breekt binnenkort een spannende tijd aan. De studente maatschappelijk werk aan de Hogeschool Windesheim in Zwolle verwacht na dit schooljaar klaar te zijn met haar opleiding. Daarna wil ze zo snel mogelijk aan het werk, maar vooral ook op zichzelf wonen. Bij voorkeur betrekt ze een huisje in Emmen, want daar liggen haar wortels en voelt ze zich thuis. Om goed beslagen ten ijs te komen volgde zij deze zomer de budgetcursus voor starters van wooncorporatie Lefier. “Ik wil straks een goede start hebben.” Het idee van de cursus komt van Lefier, waar ze merkten dat veel huishoudens in de problemen komen door een gebrekkige administratie.

Daarom werd de Stichting Knip in de arm genomen, die in juni en juli vijf bijeenkomsten voor starters en woningzoekers in De Marke in Angelslo hield. Belangrijkste punt: hoe moet ik met mijn geld omgaan? Omdat de cursus aansloeg, verwachten beide partijen binnenkort een nieuwe groep deelnemers. Dat positieve gevoel overheerst ook bij Linda Berends, die zich toch wat liet verrassen door alle kosten die bij het huren van een huis komen kijken. “Ik woon nog thuis en ongeveer 80 procent van al mijn onkosten wordt voor mij betaald door mijn ouders. Het is leuk een keer inzicht te krijgen in de kosten die je maakt als huurder”, vertelt zij. “Bovendien is het leerzaam, want ik wil geen valse start maken. Pas als ik op financieel gebied alles op orde heb, ga ik op eigen benen staan.” Berends wilde vooral inzicht krijgen in haar onkosten, maar ze denkt ook in ander opzicht veel aan de training te hebben. “Vanuit mijn opleiding maatschappelijk werk kan ik deze kennis goed gebruiken om anderen te helpen”, meent zij. “Het liefst ga ik werken met jongeren die in een gesloten inrichting zitten. Zij hoeven natuurlijk niets te betalen om daar te zitten, maar misschien kan ik anderen wel wat tips geven. Het is op dit moment moeilijk aan een baan te komen, dus misschien werk ik straks wel met heel andere mensen die wel wat advies kunnen gebruiken.” Toch moet Berends wel even nadenken als haar wordt gevraagd wat ze anderen zou willen leren van de cursus. Uiteindelijk komt ze met twee tips voor alle starters en woningzoekers. “Zorg ten eerste dat je al je uitgaven op een rijtje zet. Weet wat je kwijt bent aan vaste lasten en wat er overblijft voor andere uitgaven”, vertelt ze. “Daarnaast moet iedereen leren prioriteiten te stellen. Koop bijvoorbeeld geen dingen op afbetaling. Als je geen geld hebt, geef het dan ook niet uit.

Linda Berends, cursist budgettraining Emmen

Facebook
Twitter
LinkedIn
MEER INFORMATIE?
RECENTE POSTS