Waarom zou je het niet doen?

De budgettraining van Stichting Knip maakt je bewust; waarom zou je het niet doen?

Waarom zou je een training volgen bij Stichting Knip? En wat levert het je op? Cick Geers gaat op zoek naar het antwoord en spreekt af voor een kop koffie met Yvette Postma*. Yvette volgde onlangs een budgettraining. Nadat zij in januari 2019 na een reorganisatie haar baan verloor en zich realiseerde dat ze fors in inkomen achteruit zou gaan, besloot ze in actie te komen en zich te verdiepen in de financiële positie van haar huishouden.

‘Voor de eerste keer in mijn leven zonder werk… ik was ‘werkzoekend’ zoals de optimisten onder ons het zo positief noemen’, start Yvette haar verhaal.  Het ontslag was geen verrassing; in mei 2018 werd Yvette al op de hoogte gesteld door haar werkgever. ‘De afdeling waar ik werkte bracht niet direct geld in het laatje, wij waren overhead en daarom werd onze afdeling gecentraliseerd en ondergebracht bij het hoofdkantoor in het buitenland. Uiteraard met het gevolg dat ik mijn functie niet meer kon uitoefenen. Na 13 jaar met heel veel plezier gewerkt te hebben, heb ik eind december 2018 afscheid genomen. Weliswaar met een goede regeling, maar mijn werk hield wel op’.

Yvette vertelt vervolgens dat het haar en haar man financieel altijd goed is afgegaan, geldzorgen kenden ze niet. ‘Wij hebben allebei altijd een goed betaalde baan gehad, dus wij kochten dan ook wat we wilden kopen.  Mijn man is altijd degene geweest die alles betaalde en regelde, dat was voor mij een ver van mijn bed show.  En, heel eerlijk, het interesseerde me ook totaal niet’.

Toen Yvette hoorde en vooral zag wat ze maandelijks aan ww-uitkering zou krijgen, moest ze toch wel even slikken. ‘Ik maakte mij wel wat zorgen; een ruime € 600,= netto per maand minder dan mijn reguliere loon was niet niks. Ondanks dat mijn man zei dat wij ons geen zorgen hoefden te maken, bleef de onrust in mijn hoofd. En dat voelde niet lekker’.

Via de vrouwenkrachtcentrale komt Yvette vervolgens in contact met Stichting Knip en hoort ze van  hun aanbod op het gebied van budgettrainingen. Ze besluit zich aan te melden. ‘Om wat meer rust te krijgen, wilde ik (preventief) weten hoe je je financiën op de rit kunt krijgen en vooral op de rit kunt houden wanneer je geconfronteerd wordt met minder inkomen. Ik wilde graag weten wat je kunt doen om bewuster om te gaan met je geld. Konden wij in aanmerking komen voor bijzondere regelingen? Waren er voordelen waar ik nog niet vanaf wist?’ Yvette houdt even stil en zegt dan met een glimlach om haar mond: ‘En eigenlijk vond ik dat ik zelf ook weleens het heft in eigen hand kon nemen. Juist omdat mijn man de financiën altijd had gedaan. Ik vond dat ik zelf gewoon ook goed geïnformeerd en op de hoogte moest zijn’.

Begin mei start Yvette met de budgettraining; op zeven dinsdagen is ze van 9.00 tot 11.00 uur te vinden in het wijkgebouw waar ze samen met 12 anderen de training volgt. ‘Het viel me meteen op dat het goed verzorgd was. Iedereen kreeg bij aanvang van de training een cursusmap, een schrift om notities te maken en wat handige adressen waar je nog meer aanvullende en uitgebreider advies kon krijgen. Iedere week kregen we een thuisopdracht mee van onze trainster, Gerieke Menkveld. De ene week werd gevraagd een map te maken van je eigen administratie, de andere week vroeg Gerieke ons het huishoudgeld te berekenen. Verder hebben we een jaaroverzicht gemaakt in Excel en hebben we geleerd hoe handig het is om een huishoudboekje bij te houden’.

Yvette vertelt enthousiast over de sfeer tijdens de trainingen. ‘Ik ging er de eerste keer met gezonde spanning en enige schroom naar toe. Je weet van tevoren niet hoeveel je van je eigen financiële toestand moet vertellen en wat er van je verwacht wordt’. Dan lacht ze en zegt: ‘Viel dat even mee!  Wil je wat vertellen, dan doe je dat, wil je dat niet, dan doe je dat niet. Heel simpel! Heel fijn!’ Dan wordt ze wat serieuzer: ‘Voor mij is met name het invullen van het maand- en jaaroverzicht een enorme eye-opener geweest! Ik was verbaasd over hoeveel geld er bij ons maandelijkse uitvloog;  verzekeringen, hypotheek, auto’s, maar vooral aan boodschappen en kleding bijvoorbeeld. Sommige maanden meer dan € 600,= aan boodschappen en drank, voor ons tweetjes! Aan kleding en andere hebbedingetjes gave we ook zeker elke maand wel meer dan € 250,= uit! Ik stond perplex. Deze openbaring zorgde er wel voor dat ik direct in actie kwam: ik was zo fanatiek dat ik na de eerste training het kasboek voor het hele jaar al had ingevuld in Excel!’

De budgettraining zorgt ervoor dat er wat verandert in huize Postma. Yvette: ‘Inmiddels zijn mijn man en ik zover dat wij heel bewust omgaan met onze uitgaven. Wij doen absoluut nog leuke dingen samen, echter van het lukraak kopen van kleding en prullaria zijn we afgestapt. Daarnaast hebben we er een sport van gemaakt om reclamefolders van verschillende supermarkten naast elkaar te leggen en op zoek te gaan naar de beste aanbieding. Het is niet zo dat wij nu vier of vijf verschillende supermarkten afgaan om onze boodschappen te doen, echt niet. Maar wat we wel hebben bereikt is dat we maandelijkse ongeveer € 125,= tot € 150,= minder uitgeven aan boodschappen. Da’s toch mooi?’

Yvette is duidelijk enthousiast over de training. ‘In mijn groep zaten zowel mensen die in meer of mindere mate financiële problemen hadden als mensen die, zoals ik, de problemen voor wilden zijn. De budgettraining is een aanrader voor iedereen die bewuster om wil gaan met geld. Je wordt je bewust van je uitgavengedrag. Dat kan confronterend zijn, maar het geeft wel inzicht! Bovendien: de trainingen zijn gratis, je wordt goed geïnformeerd en krijgt tips en adviezen mee van een professionele en deskundige trainer. Ik zou zeggen: waarom zou je het niet doen?’

*Yvette Postma heet in werkelijkheid anders; i.v.m. de privacy hebben we ervoor gekozen haar naam niet bekend te maken.